Jongeren raken gemakkelijk in de schulden. Maar hoe komen zij daar weer uit?

Ruim een kwart van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft zijn financiën niet op orde en ruim de helft betaalt rekeningen te laat. Volgens incassobureau Intrum, dat het betaalgedrag onderzocht, raken jongeren het overzicht over hun geld kwijt. De wet lijkt vooralsnog een oplossing in de weg te staan. 

Volgens Anja Tijdhof van Plangroep, marktleider onder de schuldhulporganisaties, worden jongeren online makkelijk verleid tot consumeren. ‘De wereld is ingewikkelder geworden. Jongeren kunnen met een druk op de knop een lening of krediet aanvragen. Vervolgens stapelen schulden zich op en verliezen ze het overzicht.’advertentie

Melvin Kolf werkt in de Arnhemse wijk Presikhaaf met jongeren en hij ziet gebeuren wat Tijdhof beschrijft. Met het initiatief Presikhaaf University probeert hij jongeren te waarschuwen voor schulden. ‘Je merkt aan veel jongeren hier dat ze het lastig vinden over schulden te praten: ze willen niet laten zien dat ze het slecht hebben. Ook wantrouwen ze instanties, terwijl ze die nodig hebben om uit de problemen te komen. Dan komen ze in een vicieuze cirkel terecht.’ 

Kolf zet daarom vooral in op preventie. ‘Wij gaan langs bij basisscholen en middelbare scholen om de opgroeiende jeugd te stimuleren om te sparen.’ Volgens hem wordt de schuldenproblematiek meestal veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. ‘Deze leeftijdsgroep wil er graag bij horen, terwijl de thuissituatie vaak niet breed is. Daar hoort een dure jas en schoenen bij.’ 

https://www.volkskrant.nl/economie/jongeren-raken-gemakkelijk-in-de-schulden-maar-hoe-komen-zij-daar-weer-uit-~bf64ecab/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: